Jeżyna występuje w wielu formach – prawdopodobnie w kilkuset mikrogatunkach – i tylko ekspert może mieć nadzieję na zidentyfikowanie wielu z nich. Jeżyny, które porastają obrzeża ścieżek w Irlandii i stanowią częsty element żywopłotów, określane są zbiorczo jako Rubus fructicosus.
Ich charakterystyczne łukowate łodygi pokryte są ostrymi kolcami i często zakorzeniają się wzdłuż ziemi, gdy jej dotykają.
Różowe lub białe kwiaty o średnicy 20-30 mm mają pięć płatków i pięć działek i są najlepiej widoczne od maja do września.
Liście są zielone, często białawe pod spodem, z trzema lub pięcioma klapami. Okrutne ciernie są dobrze znane każdemu, kto kiedykolwiek próbował zebrać wspaniałe owoce, które początkowo są czerwone, a po dojrzeniu stają się purpurowo-czarne.
Jeżyna krzaczasta jest rodzimą rośliną Irlandii i należy do rodziny Rosaceae.
Odkryj więcej z Świat przez szklane oko
Subscribe to get the latest posts to your email.
Pycha wpis. A jeżyny uwielbiam – takie prosto z krzaczka.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jeżyny, moje ulubione. W Bieszczadach było ich mnóstwo, nie do przejedzenia…
PolubieniePolubione przez 1 osoba